Tidigare pristagare

Castorpriset 2017

Priset vanns av Sanna Borell med boken Kedjan.

Juryns motivering lyder: Med Kedjan skapar Sanna Borell en spännande råttan-på-repet-historia som visar hur vi alla, i vår brokighet, hänger ihop med varandra. Ett roligt och överraskande bilderboksäventyr som lämpar sig utmärkt för högläsning.

Sanna Borell är född 1983 och bor i Malmö tillsammans med sitt barn. Hon arbetar som frilansande illustratör och allra helst illustrerar hon barnböcker.

Jag har verkligen gillat de tidigare vinnarnas böcker, vilket gör att det känns extra kul! säger Sanna Borell, som blev glatt överraskad när hon fick veta att hon hade vunnit Alfabetas bilderbokstävling. Jag ser fram emot att få bläddra i boken när den är färdig och tryckt!

Castorpriset 2015

Vinnarboken 2015 hette Vi smular vi härmar en gök. Juryns motivering lydde så här:

Det är inte ofta man ser så välskrivna bilderbokstexter som Lina Ekdahls tävlingsbidrag. En roligt rytmisk text som man snabbt dras med i, med ibland halsbrytande vändningar. Emma Hanquists inkännande och humoristiska bildsättning tillför mycket utöver texten. Hon är också formmässigt säker och disponerar bildberättandet väl över uppslagen. Vi tror att vi kommer att få se fler böcker av Emma Hanquist och Lina Ekdahl i framtiden.

Castorpriset 2013

Tio gorillor hette det vinnande bidraget i Castorpristävlingen 2013. Castorpristagaren detta år blev Lidia Blomgren.

Med sina färgstarka, expressiva apor slog Lidia Blomgren juryn med häpnad. I kombination med överraskande rimsmideri blir Tio gorillor ett hisnande räkneäventyr.

Castorpriset 2011

Ingen pristagare kunde utses detta år.

Castorpriset 2009

En puss är inte bara en puss hette det vinnande bidraget i Castorpristävlingen 2009. Den första Castorpristagaren var Carina Bodström.

Juryns motivering löd: I denna humoristiska bilderbok får vi lära oss allt om pussandets ädla konst sett ur sexåriga Ebbas horisont. Roliga fakta varvas med Ebbas egna funderingar kring pussar. Ett kärt ämne som avhandlas med både humor och allvar.